nocomments

Descoperă modul în care tehnica „Best Possible Self” poate crește optimismul și starea de bine

În viața de părinte există și momente presărate cu ceva mai multă incertitudine sau cu provocări care, pe moment, par greu de trecut.

Tocmai acelea sunt momentele în care tare bine ne-ar prinde o doză de optimism, o doză de speranță.

Știai că putem influența optimismul pintr-o tehnică validată științific?

Tehnica se numește Best Possible Self și este inspirată din psihoterapia pozitivă.

Ce ne spune știința este că această tehnică ne poate îmbunătăți starea de bine, ne poate crește optimismul și ne ajută să cultivăm emoții pozitive. Tehnica pare să fie mult mai eficientă în a crește emoțiile pozitive, decât în a le descrește pe cele negative, iar beneficiile exercițiului se simt chiar dacă e luat în doze mici de practică (Carrillo et al., 2019).

Scrisul și imaginația sunt cele două componente ale tehnicii, care se pot transpune în practică într-o manieră flexibilă.

Cu alte cuvinte, atât scrisul acompaniat de imagerie, cât și ambele elemente puse în practică separat sunt la fel de eficiente în îmbunătățirea optimismului. De altfel, chiar și un exercițiu de imagerie de vreo 5 minute poate avea efecte pozitive imediate asupra sănătății mentale (Boselie et al., 2023).

Scrisul este și el asociat cu o ușoară creștere a stării de bine, stare care se menține chiar și după 3 săptămâni. Atunci când notăm obiectivele noastre, ne putem bucura de beneficiile scrisului fără costuri emoționale, comparativ cu scrierea despre un moment mai puțin plăcut ce ni s-a întâmplat (King, 2001).

Oamenii de știință încă nu au descoperit mecanismul din spatele acestei tehnici,  însă o posibilă explicație pentru eficiența acesteia ar fi faptul că oamenii care-și concentrează atenția pe a-și scrie obiectivele pe o foaie de hârtie sunt mai predispuși să treacă la acțiune imediat.

În cele ce urmează, te invit  să iei o foaie de hârtie și să încerci exercițiul, desigur … doar dacă vrei, nu trebuie neapărat (exercițiu adaptat după Boselie et al., 2023; Liau et al., 2016).

Best Possible Self – o tehnică de creștere a optimismului 

Pentru început, e de preferat să-ți setezi un anume obiectiv în ceea ce privește rolul de părinte. 

Întreabă-te unde ai vrea să ajungi în modul în care îți educi copilul. Poate ai vrea să-ți îmbunătățești vreo abilitate (să fii mai eficient în a-ți ajuta copilul să-și gestioneze emoțiile intese, să gestionezi mai bine conflictele dintre copii, să crești frecvența timpului calitativ petrecut împreună cu al tău copil ș.a).

Apoi, ia-ți vreo 5 minute și încearcă să te gândești la versiunea ta cea mai bună în rolul de părinte.

Proiectează-ți ființa în viitor și imaginează-ți că ai  muncit mult și ai reușit să realizezi toate obiectivele propuse în ceea ce privește educația oferită copilului tău. De asemenea, îți poți imagina că ți-ai atins potențialul maxim în rolul de părinte.

Eficient este ca imaginea creată în mintea ta să fie nuanțată de multe detalii. Te poți folosi de toate simțurile în a o crea. Întrebările care te pot ajuta în a colora imaginea ar putea fi: „Ce simt?”, „Ce sunete pot să aud?”, „Ce miros simt?”, „Cine mai este prezent în imaginea mea?”, „Cum mă comport?”, „Cum anume pun în rol comportamentul îmbunătățit?”, „Ce consecințe ale comportamentului meu pot observa?”.

După ce ai creat în minte versiunea ta cea mai bună, ia o foaie de hârtie și un creion și așterne toate gândurile tale în câteva rânduri, pune în cuvinte imaginile din prima parte a exercițiului.

Începe cu … „În viitor, eu voi ….” și scrie neîntrerupt timp de 15 minute.

Ca parte a exercițiului putem cultiva și gratitudinea. Încearcă să-ți îndrepți atenția spre lucrurile care au mers bine și de care ești mulțumit.

Concentrându-ne pe aspectele pozitive din rolul nostru de părinte, putem crea mai mult optimism și un mindset plin de speranță, iar acestea ne pot ajuta în atingerea obiectivelor propuse și în a deveni mult mai rezilienți în fața provocărilor din viața de părinte.

Abia după ce ai vizualizată sau scrisă, cu multe detalii, versiunea ta cea mai bună, te poți gândi la crearea unui plan de acțiune pentru a aduce idealul cât mai aproape de tine.

Acest lucru presupune să îți stabilești pași mici ce pot fi realizați zilnic, pași care să te aducă cât mai aproape de cea mai bună variantă a ta.

Dacă uneori ai nevoie de a-ți crește optimismul și starea de bine, nu ezita să parcurgi acest exercițiu.

Atunci când îți imaginezi sinele ideal și începi să faci mici pași spre a aduce versiunea din mintea ta cât mai aproape de realitate, poți deveni varianta ta cea mai bună și un model de urmat pentru al tău copil.

BIBLIOGRAFIE:

  1. Boselie, J. J., Vancleef, L. M., van Hooren, S., & Peters, M. L. (2023). The effectiveness and equivalenceof different versions of a brief online Best Possible Self (BPS) manipulation to temporary increase optimism and affect. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry79, 101837. https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2023.101837
  2. Carrillo, A., Rubio-Aparicio, M., Molinari, G., Enrique, A., Sanchez-Meca, J., & Banos, R. M. (2019). Effects of the best possible self intervention: A systematic review and meta-analysis. PloS one14(9), e0222386. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0222386
  3. King, L. A. (2001). The health benefits of writing about life goals. Personality and social psychology bulletin27(7), 798-807. https://doi.org/10.1177/0146167201277003
  4. Liau, A. K., Neihart, M. F., Teo, C. T., & Lo, C. H. (2016). Effects of the best possible self activity on subjective well-being and depressive symptoms. The Asia-Pacific Education Researcher25, 473-481. DOI:1007/s40299-015-0272-z